Tito - Crveno i crno

Tito: Crveno i crno

Лета 2005. године, четврт века након смрти Јосипа Броза Тита, НИРА ПРО је започела интензивне припреме за снимање документарне ТВ серије „Тито: Црвено и црно“, идејног творца Миће Милошевића, познатог режисера и новинара. Аутор је сматрао да је прави тренутак за објективније виђење личности и владавине Јосипа Броза Тита, као и последицама његових политичких одлука.

Милошевић је за сараднике на сценарију пројекта, који обухвата временско раздобље од заседања АВНОЈ-а до сахране у Кући цвећа, изабрао Славољуба Ђукића, публицисту и дугогодишњег коментатора листа „Политике“, младог београдског историчара Предрага Ј. Марковића, публицисту и дипломату Радивоја Цветичанина, историчара филма Стевана Јовичића, а за дизајнера пројекта, Луку Спајића.

У циљу достизања високог степена историјске објективности, снимљени су аутентични искази сведока Титовог времена, што из табора његових симпатизера, што из противничких табора, као и изјаве дистанцираних посматрача и историчара. На списку интервјуисаних особа налазе се стотинак познатих имена са подручја целе некадашње Југославије. Сведоци – политичари, сарадници, жртве, историчари, социолози, правници, писци, психолози, покушали су да објасне какао је један човек могао да буде терориста, ослободилац, просвећени монарх, велики светски лидер и балансер између блокова, бонвиван и ловац, идеолошки вођа, гарант мира и јединства многонационалне државе, борац против Стаљина, последњи Хабзбург, рођени макајавелист, обожавани диктатор. Све то заједно или ништа од тога?

 

Серија „Тито: Црвено и црно“ рађена је копродукцији са Радио телевизијом Србије.  У серији су коришћени бројни непознати архивски снимци из документације РТС-а, Филмских новости и Југословенске кинотеке. Главни консултант у избору телевизијског материјала био је Милета Кечина, руководилац програмског архива РТС-а.

 

У снимању епизода аутори пројекта су се определили за мозаичку форму. Свака епизода је збир историјских спотова које прате одломци из интервјуа сведока и историчара и који се брзо мењају уз одговарајуће музичке кулисе.

 

Пилот епизоде емитоване су на РТС-у 1 на годишњицу Титове смрти 4. маја 2006., изазвавши велико интересовање јавности, што је био повод да се настави рад на серији. Децембра месеца 2007. године емитована је прва од 24 једночасовне епизоде серијала „Тито: Црвено и црно“, који се емитовао до маја месеца 2008. године. Читав серијал је забележио огромну гледаност, узбрукао је јавно мњење па је серија репризирана на РТС-у сваког радног дана почевши од 12. априла 2010. године.

Због изузетног интересовања гледалаца, серију су купиле и Федерална ТВ из Сарајева, РТВ Црне Горе из Подгорице, македонски приватни канали Канал 5 и А 1, док је хрватски новински гигант, Слободна Далмација из Сплита, купила и штампала ДВД издање серије.