• Vojna akademija
  • Vojna akademija
  • Vojna akademija
  • Vojna akademija

Vojna akademija epizoda 01

Суботом, од 28-ог јануара, на Првом програму РТС-а, у 20:05 часова, премијерно ће се приказивати шеснаест епизода нове домаће игране телевизијске серије „Војна академија“. Неочекивана тема, обрађена од стране сценаристе Гордана Михића, отворила је, уз маестралну режију Дејана Зечевића, читав један, до сада у себе затворен свет, у коме владају младост, духовна снага, мука и зној из којих се рађа част дужности и жртвовања. Прича прати неколико личних судбина кадета и кадеткиња од прве радосне вести да су примљени на студије Војне академије, преко судара са реалношћу војничког живота, до успостављања равнотеже између напора и љубави њихових младих живота.

У првој епизоди матуранти добијају обавештења да су примљени на студије на Војној академији. Главни ликови су неколико будућих кадеткиња и кадета чији се живот изненада мења овом, за већину њих, радосном вешћу. Ту су и њихови родитељи, из различитих социјалних окружења и из разних делова Србије, који различито и реагују на професионални избор своје деце – од гротескног усхићења, до тихог негодовања, зависно од многих клишеа и предрасуда који постоје наслеђени из претходних времена... 

Тако девојка Зимче (Тијана Печенчић), четврта ћерка у породици, бива испраћена уз гласну музику и пуцање, док Рис (Радован Вујовић) одлази у „нови живот“ без праве подршке, рањен неверством дугогодишње девојке... Ту су и Клисура Мирко (Иван Михаиловић), из ромске породице, омиљен и изузетан младић, чији родитељи су усхићени да им син постане пилот, јер у свом задатом животу се „труде“ – у градској чистоћи и са секундарним сировинама; затим Стошић (Бојан Перић), богати син разведених родитеља који се тешко да „увојничити“; такође и Џаковић (Бранко Јанковић), Шашвари (Драгана Дабовић, итд.

Сви они долазе, овако или онако испраћени и јављају се на портирницу Војне академије. Улазе кроз врата, дирљиво и духовито представљени, да унутра започну свој непознати нови живот...

Већ се прва епизода одликује изузетним хумором и снажним емоцијама, који ће се развијати у дањем току богате радње.

Поред ликова младих кадета, представљени су као занимљиви и јединствени људи и њихове старешине које играју наши познати глумци: Љубомир Бандовић, Бранислав Лечић (који глуми начелника Војне академије), Небојша Миловановић, Милош Тимотијевић и др.

У шароликим улогама родитеља кадета појављују се: Олга Одаловић, Воја Брајовић, Ивана Михић, Дара Џокић, Младен Нелевић, Феђа Стојановић и др.

 

 

Ауторски тим:

Дир. фотографије: Зоран Петровић и Небојша Башић

Сценограф: Зорана Петров

Монтажер: Марко Глушац

Костимограф: Лана Павловић

Kомпозитор: Немања Мосуровић