• Vojna akademija

O nama

NIRA F.T.C.

Kompanija NIRA F. T. C je jedna od vodećih distributera vrhunskih serija, filmova i TV programa na teritoriji bivših jugoslovenskih republika (Srbija, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina). Od osnivanja 1995. godine, poslovna filozofija kompanije NIRA F. T. C se oslanja na pažljivo odabranom i kvalitetnom televizijskom programu. Dosadašnji uspeh kompanije se može pripisati upravo ovoj filozofiji, jer je uspela da uz poslovne aktivnosti omogući najznačajnije priznanje – veliko interesovanje i zadovoljstvo gledalaca uz pozitivne ocene televizijskih kritičara.

Poslovne reference

Zahvaljujući izuzetno visokom kvalitetu kupljenog programa kao što su C.S.I.  - sezone 1-12 , C.S.I. Miami - sezone 1-10 i C.S.I. New York - sezone 1-8 (Istražitelji iz Njujorka, Las Vegasa i Majamija) i domaće  produkcije, naši programi se emitiju na kanalima nacionalnih frekvencija: RTS, RTCG, RTV BiH, RTMK, RTV Pink i RTV B92. Dugogodišnji poslovni partneri NIRE F. T.C su Paramount, CBS (sada CBS Paramount), NBC Universal, RAI Trade, Mediaset, Bavaria Media, World Wide Entertainment i mnogi drugi.

NIRA PRO

Od 2005. godine, NIRA F.T.C. počinje da se fokusira na produkciju filmskog, serijskog i televizijskog programa. Prvi produkcijski projekat bio je „Tito: crveno i crno“, koja je rađena u saradnji sa Radio-televizijom Srbije. Čitav serijal zabeležio je veliku gledanost, uzbrukao je javno mnjenje kako u zemlji tako i u regionu.

Nakon toga usledila je, glavna atrakcija naše kompanije, dokumentarna serija „Vreme je za bebe“, koja se još uvek snima i emituje na prvom programu RTS-a, kao jedini medijski sadržaj u našoj zemlji koji se, problemom bele kuge, bavi više od četiri godine u kontinuitetu. U prve četiri sezone prikazivanja, emitovane su 164 epizode a do kraja tekuće, pete sezone prikazivanja, biće emitovano 206 epizoda.

Na listi kvalitetnih i uspešnih televizijskih projekata iza kojih stoji NIRA PRO je i, sada već kultna humoristička serija „Lud, zbunjen, normalan“. Ova komedija začinjena specifičnim bosanskim humorom snimljena je u produkciji kompanije Fist iz Sarajeva, a u koprodukciji Federalne TV iz Bosne, Nove TV iz Hrvatske i NIRE PRO. Televizijski život serije „Lud, zbunjen, normalan“, startovao je 2. septembra 2007. godine na bosanskom kanalu Federalna TV, a iste godine je i Nova TV počela sa emitovanjem na teritoriji Hrvatske. Gledaoci u Srbiji su prvu epizodu mogli da pogledaju 27. septembra 2008. godine na RTS-u, a serija se još uvek snima i emituje na prvom programu RTS-a. Od početka emitovanja, serija je beležila rekordnu gledanost u sve tri države.  Po scenariju italijanske serije „Casa vianello“, snimili smo domaću verziju serije pod nazivom „Zauvek mlad“ u 28 epizoda, 2009. godine. Serija je emitovana u regionu, a svoju premijeru pred domaćom publikom imala je na prvom programu RTV Vojvodine. Sa potpunim ubeđenjem  da postoji potreba za televizijskom serijom koja govori o životu i školovanju na Vojnoj akademiji u Beogradu, producent Nebojša Nele Garić, obratio se Ministarstvu  odbrane Republike Srbije i Vojnoj akademiji u Beogradu, sa predlogom da se u Srbiji, slično projektima koji su uspešno realizovani u svetu,  snimi serija posvećena srpskoj Vojnoj akademiji i njenim kadetima. Ideja je prerasla u projekat i ubrzo zatim, tokom leta 2010. godine, usledilo je formiranje produkcionog tima na čelu sa scenaristom Gordanom Mihićem i rediteljem Dejanom Zečevićem. Ukupno 16 jednočasovnih epizoda, biće emitovano na prvom programu RTS-a početkom 2012. godine.

 

Osnovni zadatak kompanije NIRA u budućnosti, ostaje proizvodnja i distribucija kvalitetnog dokumentarnog, filmskog i serijskog TV programa.